En vietnamesisk/asiatisk-inspirerad rätt à la Kim. Har en förkärlek för tofu som fått ligga och puttra i sig fantastiska smaker, och de goda risnudlarna som också bara suger i sig smak.
Jag är inget fan av att inte göra saker från grunden, men jag är heller inget fan av att stå och koka egna buljonger i typ... en hel dag, så detta är pure knorrs buljongtärningar.
Snabbt om man kan (tror jag), mindre snabbt om man heter Kim, men riktigt gott. Tycker jag personligen!
Detta är en rätt som innehåller två rätter. Dels nudelsoppan och sedan dumplings och en dipsås, så eftersom jag har gjort allt på en gång, så får receptet bli så.
Dumplings och Nudelsoppa med fläskköttbullar
Till ca. 4 personer
Du behöver:
Till dumplingsdegen:
- 4 dl mjöl
- ca. 1.5-2 dl hett vatten
- 500g fläskfärs (funkar med blandfärs och nötfärs också, men blir inte like gott tycker jag)
- 4 vitlöksklyftor
- 2 chilifrukter
- (ca. 1 cm ingefära)(valfritt)
- 2 msk fisksås
- 1 msk soya
- salt
- peppar
- 4 vitlökar
- 1 chilifrukt
- 2 msk olja
- 2 st champinjoner
- 1 paket tofu
- ett halvt paket risnudlar
- 1 l vatten
- 2 kycklingbuljongtärningar
- 2 l vatten
- 2 kycklingbuljongtärningar
Till dipsåsen:
- 1.5 dl rårörsocker
- 2.5 dl hett vatten
- 1.5 dl fisksås
- 1 msk risvinäger
- 2 msk citron/lime-saft
- 4 vitlöksklyftor
- 2 chilifrukter
- Krossade rostade jordnötter
- Skivad salladslök
Börja med dipsåsen:
Häll i sockret i en skål eller tillbringare.
Häll vattnet över sockret och rör min tills sockret helt lösts upp.
Ha i fisksås, risvinäger och citron/lime-saft.
Hacka vitlöksklyftorna och chilifrukterna och blanda ned dem i såsen.
Täck över och låt kallna i kylen.
Dumplingsdegen:
Häll i vetemjölet i en bunke.
Häll över hett vatten och rör/knåda ihop till en smidig deg.
Knåda ett tag och låt svalna i kylen under handduk.
Köttfärsröran:
Finhacka vitlöken och chilin.
Blanda ihop i en bunke med köttfärsen.
(Riv i ingefäran)
Tillsätt fisksås och soya och krydda med salt och peppar.
Rör om ordentligt.
Rulla ca. 30st mycket små köttbullar till soppan.
Dumplings:
Kavla ut degen till tunna, runda cirklar (ca. 10cm i diameter).
Lägg köttfärs i mitten och kläm ihop.
(man kan googla bra sätt att vika ihop dem)
Koka upp buljongen och koka dumplingsen i ca. 4-7 min beroende på storlek.
De ska flyta upp till ytan och bli genomkokta.
Soppan:
Hacka vitlök och chili och stek på låg värme i oljan i en kastrull.
Ha i köttbullarna och stek lite så att de håller formen.
Skiva och tillsätt champinjoner.
Skär kuber utav tofun och tillsätt dem också.
Rör om försiktigt.
Häll i vattnet och buljongtärningarna och låt puttra i ca. 15 min.
Lägg i nudlarna ca. 3-5 minuter innan servering.
Klart!
Jag är medveten om att det ser sjukt mycket ut, men det är egentligen inte så mycket. Det är mest dumplingsen som tar tid att vika. Speciellt om man som ja är SÄMST på att ta ut små runda cirklar.
Jag är medveten om att det ser sjukt mycket ut, men det är egentligen inte så mycket. Det är mest dumplingsen som tar tid att vika. Speciellt om man som ja är SÄMST på att ta ut små runda cirklar.
TIPS: Dipsåsen är supergod. Dippa kött, mat, dumplings eller kyckling. Vad som helst! Hur gott som helst!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar