Jag fick en massa gamla "Allt om mat"-tidningar, bland annat numret från 2010, från Viktors mamma och jag hittade ett nytt recept på Lussekatter. Eller gammalt kanske. Klassiska lussekatter stog det ju faktiskt!
Där skulle man använde rumsvarm vätska och rumsvarmt smör, så jag tänkte att det måste jag ju prova, eftersom jag avskyr den klassiska "fingervarmt"-temperaturen. Av någon anledning misslyckas jag alltid och mina bröd jäser inte...
Resultatet är sjuuukt goda och saftiga Lussekatter som har jäst och är försvinnande goda!
Lussekatter
ca. 40 st
Ugn: 225 grader
2 påsar saffran (0.5 g per påse)
1 sockerbit eller 2 tsk socker
5 dl mjölk
50g jäst
14 dl vetemjöl
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
200 gram rumsvarmt margarin (ta fram i tid, eller hyvla med osthyvel)
1 dl russin till garnering (valfritt)
1 ägg till pensling
Gör så här:
Stöt saffran med 2 tsk socker i en mortel.
Värm mjölken till rumstemperatur (ca. 20 grader), smula ned jästen och vispa tills jästen har lösts upp.
Blanda mjöl, socker, salt och smör i en skål, använd gärna köksmaskin.
Tillsätt mjölken under långsam omrörning.
Arbete degen i maskin ca. 8 min eller för hand ca. 15 min.
Degen är ganska lös, men den kommer att bli något fastare under jäsning.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa ca. 30 min.
Ta upp degen och dela den i ca. 40 bitar.
Lägg dem på en plåt och tryck i russin.
Låt jäsa övertäckta i ca. 1 timme till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 6-8 min.
Låt svalna på galler.
Klart!
jag bakade också dem ..fast gjorde Lussebullar..med smör socker o vaniljsocker som fyllning o gjorde snurror sedan..superduper gott !! Farligt goda blev dom tom =)
SvaraRaderaKul att tidningarna kom till nytta =)