tisdag 31 januari 2012

Gratäng

Gratänger är lätta att göra. Det känns som om de går snabbt att göra, men egentligen tar det ju lite tid, eftersom de måste stå i ugnen ganska länge. Det är bara själva enkelheten att kunna slänga ihop en massa saker som känns skönt på något sätt. Så lyxigt, men ändå så lätt.
Här kommer en gratäng som inte är svår på något sätt, och den är god. Det är en vanlig gratäng med blomkål och broccoli, men över det har man ett täcke utav skivad potatis med ost på. Det blir superkrispigt och supergott!
Man kan äta i princip vad man vill till, men just i det här fallet valde jag att ha bacon till.

Broccoli- och Blomkålsgratäng
med Krispigt potatistäcke
Ugn: 200 grader

  • En halv påse fryst broccoli
  • En halv påse fryst blomkål (jag vet inte riktigt hur stora de var... men. hmm.)
  • ca. 2-4 potatisar beroende på storlek
  • En lök
  • 3-4 ägg
  • 2-3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • salt
  • peppar
  • svartpeppar
  • riven ost
Gör så här:
Tvätta eller skala potatisen och skär den i skivor.
Koka skivorna i ca. 5 minuter.
Ha i broccolin och blomkålen i en smord form.
Hacka löken fint och smula över den.
Häll av potatisen och bred ut den i ett lager över blomkålen och broccolin.
Vispa ihop äggen, grädden och mjölken. Hur mycket är beroende på hur stor form du har.
Krydda med salt och peppar.
Krydda gratängen med salt och vitpeppar.
Häll över äggstanningen och slutligen osten. 
Grädda i mitten av ugnen ca. 40 minuter.

Smaklig måltid!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar